VanEck’in hazırladığı rapora göre, ABD 1 milyon Bitcoin’lik bir rezerv oluşturarak 2049 yılına kadar ulusal borcunu %35 oranında azaltabilir. Raporda, Bitcoin’in yıllık bileşik büyüme oranı ile (CAGR) %25 artarak 2049 yılında 42.3 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu projeksiyon, ABD’nin ulusal borcunun aynı dönemde %5 oranında büyüyerek 37 trilyon dolardan 119.3 trilyon dolara çıkacağı varsayımı ile yapıldı.
Bitcoin rezervi ile borçların azaltılması
VanEck’in dijital varlık araştırma başkanı Matthew Sigel ve yatırım analisti Nathan Frankovitz, Bitcoin rezervinin 2049 yılına kadar ulusal borcun %35’ine eşdeğer olacak şekilde yaklaşık 42 trilyon dolarlık bir yükü hafifletebileceğini belirtti. Raporda, Bitcoin fiyatının 2025 yılında 200.000 dolara ulaşarak büyüme hızını artıracağı ve 2049’da 42.3 milyon dolara kadar yükseleceği tahmin ediliyor.
Rapora göre, Bitcoin fiyatı bu seviyeye ulaşırsa küresel finansal varlıkların %18’ini temsil edebilir. Şu anda Bitcoin, 900 trilyon dolarlık küresel finans piyasasının yalnızca %0.22’sini oluşturuyor.
Bitcoin rezervine yönelik siyasi adımlar
Senatör Cynthia Lummis’in önerdiği yasa tasarısında, ABD’nin 198.100 Bitcoin’lik el konulan varlıkları rezerv olarak değerlendirmesi öneriliyor. Geri kalan 801.900 Bitcoin ise ABD’nin altın rezervlerinin bir kısmını satarak veya acil durum fonlarından karşılanarak elde edilebilir. Bu süreçte herhangi bir para basımı ya da vergi gelirine başvurulması gerekmeyeceği belirtiliyor.
Donald Trump’ın başkanlık döneminde bu tür bir rezerv planının gündeme gelmesi ile birlikte Bitcoin fiyatları altı haneli seviyelere ulaşmış durumda. Öte yandan Lummis’in yasa tasarısı henüz Kongre tarafından incelenmiş değil. Strike CEO’su Jack Mallers, Trump’ın başkanlığının ilk gününde Bitcoin’i bir rezerv varlık olarak tanımlayan bir yürütme emri çıkarabileceğini öne sürdü.
BRICS ve Bitcoin’in küresel ticaretteki rolü
VanEck raporunda Bitcoin’in sadece ABD değil, BRICS ülkeleri gibi uluslararası ticarette dolardan bağımsızlaşmak isteyen diğer ülkeler tarafından da rezerv olarak değerlendirilebileceği vurgulandı. Raporda Bitcoin’in küresel ticarette daha yaygın bir ödeme aracı haline gelmesinin olası olduğu belirtiliyor. Sigel, bu gelişmenin Bitcoin’in değerini daha da artırabileceğini ifade ederek, “Bitcoin, USD yaptırımlarından kaçınmak isteyen ülkeler için küresel ticarette önemli bir ödeme aracı haline gelebilir.” dedi.