Dünya genelinde piyasa değerine göre en büyük stablecoin olan USDT’nin yayıncısı Tether, Avrupa Birliği’ndeki düzenleyici zorluklar karşısında, kendi kendine muhafaza özelliklerini güçlendirmek amacıyla Zengo Cüzdan’a yatırım yaptı. 11 Şubat tarihli bir duyuruya göre, Tether, çok taraflı hesaplama (MPC) teknolojisine odaklanan kendi kendine muhafazalı bir cüzdan olan Zengo Cüzdan’a stratejik bir yatırımı tamamladı. Açıklanmayan yatırım, Zengo’nun cüzdan özelliklerini geliştirerek “Tether’ın stablecoin’lerine büyük blockchain ekosistemlerinde sorunsuz destek sağlamasını” sağlayacak. Tether CEO’su Paolo Ardoino, “Tether, kullanıcıların dijital varlıklarının kontrolünü ele almalarını sağlayan güvenilir ve güvenli araçlar sunmaya kararlıdır. Zengo’ya yaptığımız yatırım bu kararlılığı yansıtıyor” dedi.
2019 yılında piyasaya sürülen Zengo, geleneksel tohum ifadelerine ihtiyaç duyulmadan çalışan kendi kendine korumalı bir kripto para cüzdanı işletiyor. Duyuruya göre, cüzdan dünya çapında 1,5 milyondan fazla kullanıcıya “tek bir cüzdanın bile hacklenmesi, oltalama veya ele geçirilmesi olmadan” hizmet veriyor. Ardoino, “Zengo’nun kendi kendine muhafaza konusundaki yenilikçi yaklaşımını destekleyerek, dünya çapında daha fazla insanın blockchain teknolojisine güven, kolaylık ve güvenlikle erişmesine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Birlikte, stablecoin’lerin nasıl kullanıldığının ve benimsendiğinin geleceğini şekillendiriyoruz” diye ekledi.
Tether’ın Zengo’ya yatırımı, birçok borsanın Piyasa Kripto Varlıkları (MiCA) çerçevesine uymak için stablecoin’i kaldırmasıyla birlikte, USDt stablecoin’inin AB’de artan düzenleyici baskıyla karşı karşıya kalmasıyla gerçekleşti. Tether CEO’su Ardoino daha önce Avrupa’daki kripto düzenleme gelişmelerinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirmiş ve AB’de “düzensiz bir kripto piyasası”nın olası riskleri konusunda uyarıda bulunmuştu.
USDT gibi stablecoin’ler merkezi kripto borsaları tarafından kısıtlanabilirken, Zengo gibi kendi kendine korumalı cüzdanlar, kullanıcıların token’larını serbestçe saklamalarına olanak tanır; bazı sektör yöneticileri ise bu tür cüzdanların yasaklanamayacağını söylüyor.
Kendi kendine korumalı cüzdanlar kullanıcıların “kendi bankaları olmalarını” sağladığından, birçok finansal düzenleyici ve bankacılık kurumu bu tür araçların ardındaki potansiyel riskler konusunda endişelerini dile getirdi. Kasım 2024’te Brezilya merkez bankası, MetaMask gibi kendi kendine muhafazalı cüzdanlara stablecoin işlemlerinin yasaklanmasını önerdi. Topluluğa göre böyle bir hamle, merkeziyetsizliğe doğru daha fazla bir kaymaya neden olurdu.