Tether’ın ABD dolarına endeksli stablecoin’i USDT, Avrupa Birliği’nin Dijital Varlık Düzenlemeleri’nin (MiCA) 30 Aralık’ta yürürlüğe girmesinden sonra 2022’deki FTX çöküşünden bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Verilere göre, Tether’ın piyasa değeri bu hafta %1,2 düşerek 140 milyar dolardan 137 milyar dolara geriledi. Bu durum, Tether’ın Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmayacağına dair spekülasyonları artırdı.
USDT zarar görecek mi?
Piyasa analistleri ve uzmanlar, MiCA düzenlemelerinin USDT’nin işleyişini bozmayacağını ifade etti. Orderly Network Asya Pasifik ortaklıkları başkanı Karen Tang ve sosyal medya analisti Axel Bitblaze, Asya ve ABD pazarlarında USDT’nin hâkimiyetini koruduğunu belirtti. Bitblaze’e göre, USDT’nin işlem hacminin yaklaşık %80’i Asya’da gerçekleşiyor. Tang ise MiCA düzenlemelerinin AB’nin kendisini olumsuz etkileyebileceğini ve aşırı karmaşık regülasyonlar nedeni ile dijital varlıkların ilerlemesini yavaşlatabileceğini öne sürdü.
Tether’ın MiCA uyum çalışmaları devam ediyor
2024’ün sonlarına doğru Coinbase ve bazı AB merkezli borsalar MiCA uyum sorunları nedeni ile USDT’yi listelerinden çıkardı. Temmuz ayında başlayan stablecoin düzenlemeleri, yıl sonunda MiCA çerçevesinin tamamen uygulanması ile yeni bir boyut kazandı.
MiCA, stablecoin operatörlerinin elektronik para tokenleri ve varlık referanslı tokenler için belirli lisanslara sahip olmasını şart koşuyor. Şu ana kadar yalnızca Circle’ın USDC stablecoin’i MiCA lisansı almayı başardı. Tether ise StablR ve Quantoz gibi AB merkezli şirketlere yatırım yaparak MiCA düzenlemelerine uyum sağlamayı amaçlıyor. Şirketin CEO’su Paolo Ardoino, AB pazarından çekilmeyeceklerini tekrar vurguladı. MiCA’ya uyumlu borsalarda şu anda USDT işlem görmese de, kullanıcılar stablecoin’i non-custodial cüzdanlarda saklamaya devam edebiliyor.