Kısaca:
- Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, platformun yasa dışı faaliyetlere olanak sağladığı iddiaları nedeniyle 6 Aralık’ta Paris’te ifade verdi.
- Eğer suçlu bulunursa Durov 10 yıla kadar hapis ve 550.000 dolarlık para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
- Telegram, 2024’ün ilk yarısında kripto varlıklarını 400 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıkardı.
Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, platformun yasa dışı faaliyetlere olanak sağladığı iddiaları nedeniyle 6 Aralık’ta Paris’te ifade verdi. Sorgulama, Paris Savcılığı’nın (Parquet de Paris) Şubat 2024’te başlattığı soruşturmanın bir parçası olarak gerçekleştirildi. Durov, avukatları David-Olivier Kaminski ve Christophe Ingrain eşliğinde mahkemede hazır bulundu. İfadenin detayları gizli tutuldu ve basınla paylaşılmadı.
Fransız savcılar, Telegram’ın yasa dışı işlemler için bir platform olarak kullanıldığını iddia ediyor. 24 Ağustos’ta Paris’teki Le Bourget Havaalanı’nda kısa bir süre gözaltına alınan Durov, 6 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılmış, ancak Mart 2025’e kadar Fransa’dan çıkış yasağı konmuştu. Durov suçlu bulunduğu takdirde 10 yıla kadar hapis ve 550.000 dolarlık para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
Telegram’ın finansal durumu ve kripto yatırımları
Telegram 2024’ün ilk yarısında kripto varlıklarını 400 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıkardı. Bu büyüme, Toncoin satışlarından elde edilen 353 milyon dolarlık gelir ve reklam anlaşmalarıyla sağlandı. Telegram, küçük işletmelerin platformda reklam satın alabilmeleri için tek ödeme yöntemi olarak kripto para birimini kabul eden bir anlaşma yapmıştı.
Telegram Ekim ayında Kazakistan’da bir yerel ofis kurmayı planladığını duyurmuştu. Kazakistan Dijital Gelişim, İnovasyon ve Havacılık Sanayisi Bakanı Zhaslan Madiyev tarafından “platform içeriğinin daha etkili bir şekilde yönetilmesi ve yerel otoritelerle iletişimin güçlendirilmesi adına önemli bir adım” olarak değerlendirildi.