Layer-1 blok zinciri olan Sui Blockchain, Çin’in teknoloji devlerinden Ant Group’un dijital teknoloji kolu Ant Digital ile stratejik ortaklıklarını duyurdu. Bu ortaklıkla beraber ESG odaklı gerçek dünya varlıklarını (RWA) tokenize ederek bu varlıkların hem sürdürülebilir finans projelerine hem de blok zinciri teknolojisinin reel ekonomiye entegrasyonuna öncülük etmeyi amaçlıyor.
Yakın zamanda yayınlanan bir basın bülteninde “notes” olarak adlandırılan ilk tokenize varlıkların Fortune China Top 500 listesinde yer alan Çinli solar malzeme üreticisine bağlı olacağı belirtildi.
Ant Dijital, ZAN ile Web3 çözümleri sunuyor
Nisan 2024 itibariyle Ant Group’tan bağımsız olarak faaliyet gösteren Ant Digital, ZAN markasıyla blok zinciri tabanlı çözümler sunuyor. Eylül 2023’te piyasaya sürülen ZAN, AntChain Open Labs TrustBase açık kaynak kümesinden güç alan plug-and-play (tak ve çalıştır) araçları sunuyor. ZAN’ın ürün paketleri RWA’ların daha güvenli ve şeffaf bir şekilde yönetilmesini sağlayan KYC (Müşterini Tanı) ve AML (Kara Para Aklamayı Önleme) uyumluluğuna yönelik araçlar içermekte. Ağustos ayında ise ZAN, Sui blok zincirine katkıda bulunan Mysten Labs ile Uzaktan Prosedür Çağrısı (RPC) düğüm operatörü olarak entegre oldu.
Ant Digital’in Web3 Ürün Müdürü Cobe Zhang, iş birliği hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sui ile olan ortaklığımız, blok zinciri tabanlı ESG projeleri için ileriye doğru atılmış önemli bir adım. Özellikle yeni enerji sektörü başta olmak üzere, reel ekonomiyi destekleyen yenilikçi teknik hizmetler sunmayı hedefliyoruz.”
Sui Blockchain, büyüyen ekosistemiyle hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Kasım ayında VanEck, Ağustos ayında ise Grayscale, Sui tabanlı finansal ürünlerini piyasaya sürdü. Sui ağı şu anda yaklaşık 2 milyar dolar toplam kilitli değer (TVL) ile dikkat çekiyor. Sui ayrıca kısa bir süre önce ağın erişilebilirliğini artırmak ve daha geniş kullanıcı tabanına ulaşmak için Backpack Exchange ile entegrasyon sağlayarak, kullanıcılarına Backpack Wallet üzerinden erişim imkanı tanıdı.
Tokenizasyon pazarı 2030’da 16 trilyon dolara ulaşabilir
Global Financial Markets Association (GFMA) ve Boston Consulting Group tarafından hazırlanan bir rapora göre, tokenize edilmiş varlıkların küresel piyasa değeri 2030 yılına kadar 16 trilyon dolara ulaşabilir. Daha temkinli tahminler ise bu rakamın 4-5 trilyon dolar arasında olacağını öngörüyor.