Kısaca:
- Rusya 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren yeni yasalarla kripto madenciliğini yasal hale getirdi ve 22 günde 150’den fazla şirket başvuru yaptı. Rusya enerji krizinin etkisiyle bazı bölgelerde madencilik faaliyetleri sınırlanmış durumda, yine de başvuruların artması ve sektörün daha da büyümesi bekleniyor.
Rusya’da kripto madencilik yeni düzenlemelerle yasallaşıyor
Rus hükümeti ülke çapında kripto madenciliğini yasallaştırmaya yönelik bir yasa tasarısını geçtiğimiz ağustosta onaylamıştı. 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren bu yasa, yasa dışı madenciliği engellemeyi ve yalnızca kayıtlı kuruluşlara özel haklar tanımayı amaçlıyor. Bu yasa ile birlikte şirketler artık resmi olarak başvurularını yapabiliyorlar.
Rusya Federal Vergi Servisi (FTS) Başkanı Daniil Yegorov, son 22 gün içinde yaklaşık 150 şirketin başvuruda bulunduğunu ve bu sayının düşük olduğunu çok daha fazla başvuru beklediklerini açıkladı. Yegorov, sürecin oldukça sorunsuz ilerlediğini ancak yapılacak çok iş olduğunu ve kripto düzenlemelerinin “çok dikkatli, adım adım” uygulanması gerektiğini vurguladı.
Madencilik operasyonlarına bölgesel yasaklar geldi
Rusya’daki kripto madenciliği yıllık 16 milyar kilovat-saat elektrik tüketerek ülkenin toplam elektrik tüketimin %1.5’ini oluşturuyor. Rusya’nın süregelen enerji krizinin bu yeni düzenlemeyi ve madencilerin faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyebileceği belirtiliyor. Yegorov, enerji yönetimi konusunda Rusya Enerji Bakanlığı ile işbirliği yaparak, hangi bölgelerde madenciliğin yapılabileceği ve hangi bölgelerde enerji sistemi yetersiz olduğuna dair bilgi edinmeleri gerektiğini belirtti.
Ayrıca düşük enerji üretim kapasitesine sahip bazı bölgelerde madenciliği yasaklamaya karar verdi. Far East ve Güneydoğu Sibirya gibi bölgelerdeki enerji kesintileri nedeniyle bu yasakların bu ay itibariyle devreye girdiği açıklandı.
Sibirya, ucuz elektrik ve hidroelektrik santrallerine yakınlığı nedeniyle madencilik için cazip birer merkez haline gelmişti. Ancak, Rusya Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu bölgedeki enerji sıkıntılarının 2030 yılına kadar devam edeceği belirtilerek, büyük enerji kapasitelerinin sağlanmasının mümkün olmayacağı vurgulandı.