Rusya, kripto madenciliğine yönelik önemli bir düzenlemeye imza attı. Hükümet, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 10 bölgede kripto madenciliğini tamamen yasaklayan bir karar aldı. Bu yasak 15 Mart 2031’e kadar devam edecek. Öte yandan ülkenin bazı bölgelerinde mevsimsel madencilik kısıtlamaları uygulanacak.
Kripto madenciliğine yönelik bu düzenlemeler, Ağustos ve Ekim 2024’te imzalanan kripto madenciliği yasalarına dayanıyor. Yeni düzenlemelerle Rusya enerji tüketimini daha verimli yönetmeyi hedefliyor.
Hangi bölgeler yasaktan etkilenecek?
Tamamen yasaklanan bölgeler arasında Dağıstan, İnguşetya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkesya, Kuzey Osetya, Çeçenya gibi Kuzey Kafkasya bölgeleri ile Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Zaporijya ve Herson yer alıyor. Bu karar, bireysel kripto madenciliği ve madencilik havuzu faaliyetlerini kapsıyor.
Öte yandan, Sibirya’nın Irkutsk, Buryatya ve Zabaykalskiy bölgelerinde ise yalnızca kış aylarında, enerji tüketiminin zirveye ulaştığı dönemlerde kısmi kısıtlamalar uygulanacak. İlk etapta bu kısıtlamalar 1 Ocak – 15 Mart 2025 tarihleri arasında geçerli olacak. Sonraki yıllarda ise 15 Kasım – 15 Mart tarihlerini kapsayacak şekilde uzatılacak.
Madencilik merkezlerine etkisi ne olacak?
İlk olarak Kasım ayında gündeme gelen bu yasaklar başta Irkutsk olmak üzere bazı ana madencilik bölgelerini de kapsıyordu. Ancak son düzenlemeler ile Irkutsk gibi önemli bölgelerde tamamen yasak yerine mevsimsel kısıtlamalar tercih edildi.
Rusya’nın büyük madencilik şirketlerinden BitRiver, Irkutsk bölgesindeki düşük maliyetli elektrikten yararlanan başlıca şirketlerden biri. Şirket, Bratsk kentindeki veri merkezini 2019 yılında kurarak ülkenin ilk ve en büyük madencilik tesislerinden birine sahip olmuştu. Yeni yasakların BitRiver gibi şirketleri nasıl etkileyeceği konusunda şirket bir yorum yapmaktan kaçındı.
Yasakların arkasındaki nedenler
Rus hükümeti, enerji tüketiminin kontrol altına alınmasını ve enerji krizlerinin önlenmesini hedefliyor. Özellikle kış aylarında artan enerji tüketimi, elektrik kesintileri riskini artırıyor. Bu nedenle bazı bölgelerde enerji talebinin yoğun olduğu dönemlerde kısmi kısıtlamalar getirilirken, daha az altyapı desteğine sahip bölgelerde tamamen yasaklama kararı alındı.
Rusya’nın kripto madenciliğine yönelik bu adımları enerji yönetimi ve altyapı koruma hedefleri doğrultusunda şekillenirken, sektör oyuncuları için önemli değişiklikleri beraberinde getirecek gibi görünüyor.