Ünlü yatırımcı Ray Dalio, küresel para düzeninin kırılma noktasına geldiğini ve bu sürecin özellikle ticaret savaşları ve deglobalizasyon etkisiyle hızlandığını söyledi.
28 Nisan’da X platformunda yaptığı açıklamada Dalio, Trump yönetiminin uyguladığı tarifelerin, dünya genelindeki ticaret dengelerini bozduğunu ve ülkeler arasındaki ekonomik bağımlılıkları geri dönülmez biçimde zayıflattığını ifade etti.
Dalio’ya göre ABD ile Çin arasındaki ilişkiler başta olmak üzere pek çok ithalatçı ve ihracatçı ülke, Amerika’ya olan bağımlılıklarını azaltmak için alternatif planlar yapıyor.
“Tarifeler ne olursa olsun, bu sorunlar ortadan kalkmayacak. ABD ile radikal biçimde azalan karşılıklı bağımlılık, artık gerçek bir olgu ve buna göre planlama yapılmalı.” diyen Dalio, ABD’nin küresel üretim tüketicisi ve borç ihracatçısı rolünün sürdürülebilirliğini kaybettiğini vurguladı.
Dalio, ticaret ortaklarının dolara dayalı işlemleri sürdürmesinin artık “naif bir düşünce” olduğunu belirtti. Dalio, hangi para birimlerinin ya da varlıkların dolara rakip olacağı konusunda doğrudan bir öngörüde bulunmasa da geçmişte küresel belirsizlik dönemlerinde Bitcoin ve altın gibi varlıkların önemine sıkça dikkat çekmişti.
Bununla birlikte Dalio, mevcut çatışmacı yaklaşımın yerine daha koordineli ve yapıcı adımların atılması gerektiğini savundu. ABD’nin dış ticaret dengesizliklerini ve yüksek kamu borcunu doğrudan ele almasının mevcut gidişata göre çok daha olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Dalio, yatırımcıların ve politika yapıcıların günlük piyasa dalgalanmalarına odaklanmak yerine, bu “temel küresel değişimlere” karşı hazırlıklı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan, Trump yönetiminin tarifeleri özellikle Çin’i hedef alırken, komşu ülkeler Kanada ve Meksika da ağır tarifelerle karşı karşıya kaldı. Bitcoin madencilik ekipmanı üretiminde önemli rol oynayan Tayland, Endonezya ve Malezya gibi ülkeler de yüksek tarifeler nedeniyle ABD pazarında ciddi zorluklar yaşamaya başladı.