Meta’nın eski artırılmış gerçeklik donanım ekibi lideri Caitlin Kalinowski, yapay zeka firması OpenAI için yeni bir tüketici donanım ekibinin başına geçecek.
Kalinowski, Meta’nın kısa süre önce piyasaya sürdüğü “Orion” artırılmış gerçeklik gözlüğünün baş mühendisiydi ve daha önce Apple için tasarımcı ve mühendis olarak çalışmıştı. Öte yandan Kalinowski’nin, son on yılını sanal gerçeklik ve metaverse alanlarında çalışarak geçirdiği de aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.
Kalinowski’nin en son başlattığı proje olan Meta’nın Orion artırılmış gerçeklik gözlükleri, eski şirketinin metaverse alanındaki hedeflerinin bir parçası olarak geliştirilmiş olsa da OpenAI işi daha çok tüketici robotlarına yönelik olacak gibi görünüyor.
Kalinowski, X’te yaptığı paylaşımda OpenAI’ye katıldığını ve burada robotik ve tüketici donanımı alanında önemli bir rol üstleneceğini belirtti. Bu OpenAI için donanım alanındaki ilk büyük adım olacak.
Teknoloji Devlerinin Yapay Zeka Donanımı Yarışı
Yapay zeka, 2023’te OpenAI’nin ChatGPT’yi piyasaya sürmesiyle birlikte büyük bir sıçrama yaptı. Bu gelişme, Nvidia ve TSMC gibi yapay zeka donanımı üreten şirketlerin hızlı büyümesine yol açtı. Ancak tüketicilerin günlük hayatlarında kullanabileceği yapay zeka destekli cihazlar henüz beklenen patlamayı yaşamadı. Sektör, yapay zekanın gücünü herkesin erişebileceği ürünlere entegre edecek bir ‘iPhone anı’nı bekliyor.
ChatGPT’nin yaratıcıları donanım piyasasına giriyor
Humane’in yapay zeka ‘iğnesi’ ve Google, Amazon gibi şirketlerin akıllı hoparlörleri gibi girişimler, yapay zekayı günlük hayata entegre etmeye yönelik ilk adımlardı. Ancak, OpenAI’nın ChatGPT gibi gelişmiş yapay zeka sistemlerinin ortaya çıkmasına rağmen, tüketicilere yönelik yapay zeka donanımları henüz beklenen ilgiyi görmedi.
Humane, bu durumu değiştirmek için farklı bir yol izliyor. Şirket, kendi donanımını üretmek yerine, yapay zeka teknolojilerini büyük teknoloji şirketlerine lisanslayarak daha hızlı büyümeyi hedefliyor. Bu sayede, hem kendi yapay zeka modellerinin potansiyelini artıracak hem de Meta ve Apple gibi devlerin donanım üretim deneyiminden yararlanacak. Bu yaklaşım, yapay zekanın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir.