Coinbase ve EY-Parthenon’un dün yayınladığı raporuna göre, kurumsal yatırımcıların %83’ü 2025 yılında portföylerindeki kripto para tahsislerini artırmayı planlıyor. Ocak ayında 350’den fazla kurumsal yatırımcıyla yapılan görüşmelere dayanan araştırmada, yatırımcıların büyük kısmı Bitcoin ve Ethereum dışındaki kripto paralara da sahip olduğunu belirtti. Ayrıca önemli bir çoğunluk, önümüzdeki üç yıl içinde kripto paraların cazip risk-getiri fırsatları sunduğunu düşünüyor.
Altcoin ve ETF beklentisi
Araştırmaya göre kurumsal yatırımcıların portföylerinde en çok XRP ve Solana yer alıyor. Bu ilginin önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyor. Bunun temel sebebi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) onayını bekleyen altcoin ETF başvuruları. Bloomberg Intelligence’a göre Litecoin, SOL ve XRP ETF’leri yakın vadede onaylanabilecek en güçlü adaylar olarak öne çıkıyor. Ayrıca, 17 Mart’ta ABD’nin en büyük türev borsası olan Chicago Ticaret Borsası (CME), Solana’ya dayalı vadeli işlem kontratlarını başlatarak altcoinlerin kurumsal adaptasyonu için önemli bir adım attı.
Stablecoin kullanımı yükselişte
Rapor, kurumların stablecoin kullanımına yönelik ilgisinin arttığını da ortaya koyuyor. Katılımcıların %84’ü ya hali hazırda stablecoin kullanıyor ya da kullanmayı planlıyor. Stablecoinlerin kullanım alanları yalnızca kripto işlemleriyle sınırlı değil; getiriler elde etmek, döviz işlemleri yapmak, kurum içi nakit yönetimi ve dış ödemelerde kullanmak gibi birçok amaca hizmet ediyor. Özellikle getiriler (%73), döviz işlemleri (%69), nakit yönetimi (%68) ve dış ödemeler (%63) stablecoinlerin öne çıkan kullanım alanları arasında bulunuyor. Citi Bank, Aralık ayında yaptığı açıklamada stablecoin benimsenmesinin, zincir üzerindeki aktiviteyi ve DeFi kullanımını hızlandıracağını belirtmişti.
DeFi kullanımında büyük artış bekleniyor
Raporda, şu anda kurumsal yatırımcıların yalnızca %24’ünün merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarını aktif olarak kullandığı, ancak bu oranın iki yıl içinde %75’e ulaşmasının beklendiği vurgulanıyor. Kurumlar, türev ürünler, staking ve borç verme işlemleri gibi konulara ilgi gösteriyor. Bunun yanı sıra altcoinlere erişim, sınır ötesi ödemeler ve yield farming gibi alanlar da DeFi kullanımının artmasında etkili olacak başlıca faktörler arasında yer alıyor.