1- Bitcoin ve Ethereum ETF akışları
Bu hafta ETF’lerde Bitcoin tarafı her gün pozitif ilerlerken, Ethereum tarafı da her gün negatif ilerledi. Bitcoin ETF’lerinde 744,3 milyon dolarlık giriş olurken, Ethereum ETF’lerinde -102,9 milyon dolarlık çıkış gözlemlendi.
2- Brezilya’da maaşların Bitcoin ile ödenmesi için yasa tasarısı sunuldu
Brezilyalı milletvekilleri, çalışanların maaşlarının Bitcoin gibi kripto varlıklarla ödenmesine resmî izin verecek yeni bir yasa tasarısını değerlendirmeye aldı. Federal Milletvekili Luiz Philippe de Orleans e Bragança, işverenlerin çalışanlarına maaş ödemelerini kısmen kripto para ile yapabilmesine olanak tanıyan bir düzenleme sundu.
3- Güney Kore Merkez Bankası, Bitcoin rezervini değerlendirmediklerini açıkladı
Güney Kore Merkez Bankası, Bitcoin’in döviz rezervlerine potansiyel olarak dahil edilmesi konusunda “ihtiyatlı bir yaklaşım” benimsediğini açıkladı. Merkez Bankası yetkilileri, 16 Mart’ta verilen yazılı bir yanıtta, Bitcoin’in yüksek volatilitesi nedeniyle böyle bir rezerv oluşturma konusunu değerlendirmediklerini belirtti.
4- Solana vadeli işlemleri CME’de işleme başladı
Solana vadeli işlem kontratları, kripto para dünyasında önemli bir dönüm noktasına imza atarak 17 Mart’ta Chicago Ticaret Borsası (CME) ABD türev borsasında ilk kez işlem görmeye başladı.
5- Canary Capital’dan ABD’deki ilk Sui ETF başvurusu
Kripto yatırım şirketi Canary Capital, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yeni bir başvuru yaparak Sui fiyatını takip edecek bir spot ETF için başvuruda bulundu. Bu, şirketin son dönemde SEC’e yaptığı altıncı kripto ETF başvurusu oldu. Canary Capital, bu ETF için dün Form S-1 dosyasını SEC’e sundu. Henüz hangi borsada işlem göreceği veya tickerın ne olacağı belirtilmedi.
6- Kripto yatırımcılarının yüzde 44’ü yapay zeka projeleri için iyimser
Kripto para piyasası, son yıllarda yapay zeka (AI) ile birleşerek yeni bir döneme girerken, yatırımcıların bu alana olan ilgisi de hızla artıyor. CoinGecko tarafından gerçekleştirilen son araştırma, kripto AI tokenlarına yönelik beklentilerin oldukça iyimser olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılanların neredeyse yarısı önümüzdeki yıl bu tokenların fiyatlarının yükseleceğine inanıyor.
7- EOS Network adını Vaulta olarak değiştiriyor
2018’de kripto dünyasının en büyük ilk coin arzıyla (ICO) piyasaya sürülen EOS Network, Web3 bankacılığına odaklanarak Vaulta ismiyle yeniden markalaşıyor. Şirketin 18 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre bu dönüşüm mayıs sonunda tamamlanacak ve yeni bir token ile Vaulta Bankacılık Danışma Konseyi oluşturulacak.
8- a16z Crypto, Miles Jennings’i politika başkanı olarak atadı
Kripto endüstrisine yönelik düzenlemelerin arttığıı Washington’da, a16z Crypto önemli bir atama gerçekleştirdi. Risk sermayesi şirketi, hukuk danışmanı Miles Jennings’i politika başkanı olarak görevlendirdi.
9- Bitnomial, SEC davasını geri çekti ve XRP vadeli işlemlerini başlatıyor
ABD merkezli kripto borsası Bitnomial, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) karşı açtığı davayı geri çektiğini duyurdu. Şirket, SEC’in XRP vadeli işlemlerini listelemeden önce menkul kıymet borsası olarak kaydolmaları gerektiği yönündeki kararına karşı Ekim 2024’te dava açmıştı. Buna karşılık Bitnomial, düzenleyici netliğin arttığını belirterek davayı geri çekme kararı aldı.
10- Eric Trump, Metaplanet’in danışma kuruluna katıldı
Bitcoin’i stratejik bir hazine aracı olarak benimseyen Japonya merkezli Metaplanet, kurduğu Stratejik Danışma Kurulu’nun ilk üyesi olarak Eric Trump’ı seçti. ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu olan Eric Trump, son dönemde kripto varlıkların savunuculuğunu üstlenen etkili isimlerden biri olarak öne çıkıyor.