Kırgızistan Parlamentosu, Dijital Som adı verilen merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) yasal çerçevesini ve statüsünü belirleyen yasa tasarısını onayladı. Trend News Agency’e göre Bakanlar Kurulu tarafından başlatılan bu yasa tasarısı, Kırgızistan’ın en iddialı finansal projelerinden birinin temelini oluşturmaya hazırlanıyor.
Dijital Som’un çerçevesi ve özellikleri
Kırgızistan Merkez Bankası tarafından yönetilecek olan dijital som uygulamaya geçildiğinde Kırgızistan’ın resmi ulusal para birimi olarak kabul edilecek ve ülkede yasal ödeme aracı olarak kullanılacak.
Dijital Som blok zinciri gibi dağıtık sistemlerden ziyade merkezi bir platform üzerinden çalışacak. Kırgızistan Ulusal Bankası, merkezi bir platform aracılığıyla ihracını, muhasebesini ve dağıtımını denetleyecek. Akıllı sözleşme entegrasyonu ve çevrimdışı işlem yapabilme özellikleriyle güvenli ve erişilebilir bir yapı hedefleniyor.
2025 yılında başlayacak olan prototip testlerin ardından Merkez Bankası, 2026 yılı sonuna kadar tam ölçekli dağıtıma karar verecek. Tam entegrasyonun ise 2027 Ocak ayına kadar tamamlanacağını öngörülüyor.
Kırgızistan hükümeti, dijital somun finansal kapsayıcılığı artıracağına ve özellikle kırsal bölgelerde dijital ödeme sistemlerini kolaylaştıracağına inanıyor. Dijital Som’u destekleyen platformun hem çevrimiçi hem de çevrimdışı işlemleri mümkün kılması, internet erişiminde dalgalanmalar yaşan Kırgızistan için mühim bir özellik olarak değerlendiriliyor. Çevrimdışı özelliğinin kullanılabilmesi için platform, çevrimdışı yapılan işlemleri kullanıcı cihazlarında yerel olarak depolayacak ve bağlantı tekrar sağlandığında platformla senkronize edecek. Ancak bu özellik de yeni bir tartışma konusu yaratıyor çünkü bu sistem teknik zorluklarla karşı karşıya.
Kırgızistan’dan gelen bu adım, dünya çapında 134 ülkenin aktif olarak CBDC geliştirdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Özellikle Çin dijital yuan projesiyle sektörde lider konumdayken, Kırgızistan bu hamlesiyle bölgesel finansal liderlik yarışına katkı sağlayabilir.