Kripto para dünyasında etik finansı son dönemde en çok ön plana çıkaran ve dikkat çeken projeler arasında İslamic Coinler de yer alıyor. Şeriat uyumlu finansal sistemleri blok zincir ile buluşturan bu projeler, sadece dini inançları gereği değil faizsiz ve etik finans ilkelerini benimseyen herkesi hedef alıyor.
Islamic Coin, Haqq Network isimli topluluk odaklı bir blok zincir ekosisteminin yerel kripto para birimi. Şeriat kurallarına uygun olarak tasarlanan bu dijital varlık, faizsiz finans prensiplerine dayanıyor ve etik finansı teşvik eden bir yapı sunuyor. Projenin temel hedefi, geleneksel finans sisteminde etik olmayan uygulamalar nedeniyle yaşanan dengesizlikleri gidermek ve blok zincir teknolojisini Müslüman dünyası için erişilebilir hale getirmek.
Birçok kripto para projesi, merkezi olmayan finansı (DeFi) geliştirmeye odaklanırken, Islamic Coin sadece finansal kazancı değil sosyal faydayı da göz önünde bulunduruyor. verdiği bir röportajda, projenin kurucu ortaklarından Mohammed AlKaff AlHashmi, faizsiz krediler ve zekat gibi sistemlerin doğru uygulanmasının, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına büyük katkı sağlayacağını vurguluyor. Ayrıca Islamic Coinin her üretiminin %10’unun kar amacı gütmeyen bir vakfa aktarılacağını belirtiyor. Bu fonlar, hayır kurumları ve topluluk destek programları için kullanılacağını da ayrıca belirtiyor.
Gayrimüslimler Islamic Coin kullanabilir mi?
Sıkça sorulan sorulardan biri de Islamic Coin’in yalnızca Müslümanlara özel olduğu mu? Proje ekibi, Islamic Coin’in herkese açık olduğunu ve faizsiz finans sistemine ilgi duyan herkesin kullanabileceğini vurguluyor. Etik finans ilkeleriyle yatırım yapmak isteyen herkes, bu dijital varlığa sahip olabilir.
Gelecek planları neler?
Islamic Coin ekibi, projenin büyümesi için reklam ve pazarlama çalışmalarına ağırlık vermek, mobil uygulamalar ve web arayüzleri geliştirmek, Islamic Coin’in kullanılabilir olduğu mağaza ve işletmelerin sayısını artırmak, blok zincir altyapısını ve güvenlik önlemlerini güçlendirmek ve borsalarda listelenerek işlem hacmini büyütmek gibi stratejiler belirlemiş durumda.
Şeriat uyumlu kripto para, yeni bir pazar mı?
Kripto para dünyasında 1,8 milyondan fazla proje bulunuyor ve bunların büyük bir kısmı başarısız oluyor. Ancak niş projeler, belirli topluluklara hitap ederek sürdürülebilir bir büyüme yakalayabiliyor. Islamic Coin de dünyada 2 milyardan fazla Müslümanı hedefleyen, finansal etik kurallara uygun bir alternatif sunarak pazarda güçlü bir yer edinmeyi planlıyor.
Şeriat uyumlu finans, geleneksel bankacılığa bir alternatif olarak gelişmeye devam ederken, Islamic Coin gibi projeler, etik finansın gelecekte nasıl şekilleneceğini belirleyen önemli aktörler haline gelebilir.