Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede Dünya Bankası’n Türkiye’ye yönelik proje onaylarının artmasının, ülkenin ekonomi politikalarına duyulan güvenin güçlendiğini gösterdiğini belirtti.
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin elektrikli demir yolu taşımacılığını yaygınlaştırma çabalarına destek olmak ve halk sağlığı acil durumlarına yönelik hazırlık ve yönetim kapasitesini artırmak amacıyla toplam 910 milyon dolarlık finansmanı onayladı. Dünya Bankası yetkilisi Kulaksız, Bankanın projelere mühendislik odaklı değil, çok yönlü bir perspektifle yaklaştığını belirtti.
Kulaksız, Dünya Bankası’nda mühendis, ekonomist ve sosyal bilimci gibi farklı uzmanlık alanlarından birçok kişinin görev yaptığını vurgulayarak, “Her birim, projelere daha fazla katkı sağlama ve finansman onaylanan bölgelerde yaşayan halkın refahını artırma konularına kapsamlı şekilde odaklanıyor.” dedi.
Demiryolu Geliştirme Projesi’nin Bölgesel Önemi
Demiryolu Geliştirme Projesi’nin sadece Türkiye’ye değil, çevre ülkelere de fayda sağlayacağını ifade eden Kulaksız, “Dünya Bankasının Türkiye’ye yönelik proje onaylarının artması, ekonomi politikalarına olan güvenin güçlendiğini gösteriyor. Bu finansman bunun bir örneği. Önümüzdeki dönemde de yeni projeler olacak.” dedi.
ABD ile ticarette yeni fırsatlar
ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’ın ticaret politikalarına odaklandığını hatırlatan Kulaksız, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hedeflerinin önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Trump’ın ekonomi politikalarına iş dünyası gözüyle yaklaştığını söyleyen Kulaksız, “Türkiye-ABD ticaretinde büyük hedefler var ve bu hedefe ulaşmak için birçok kurum hızlı şekilde çalışıyor.” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin ihracatta uzmanlaşma yoluna gittiğini ancak yüksek katma değerli ürünlere yönelmenin önemini vurguladı.
Küresel Ekonomi ve Türkiye
Kulaksız, küresel ekonomide sıkı para politikalarının gevşemeye başladığını ve faiz indirimlerinin yatırımları artırarak ekonomik büyümeyi destekleyeceğini belirtti. “Türkiye, en yavaşladığı dönemde bile yüzde 3 civarı bir büyüme gerçekleştirdi. Yüzde 8’lere ulaştığı dönemler de var. Bu, küresel ölçekte oldukça iyi bir performans.” dedi.
Türkiye’nin potansiyeli
Türkiye’nin güçlü bir ekonomik altyapıya sahip olduğunu, ancak mevcut potansiyelin tam anlamıyla kullanılmadığını ifade eden Kulaksız, bu potansiyelin etkin şekilde değerlendirilmesi durumunda Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler grubuna dahil olabileceğini söyledi.
Kulaksız, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye, beşeri sermayesi ve iş gücüyle bölgesinde ekonomik büyüme kutbu olma potansiyeli taşıyor. Diğer ülkelerle birlikte kalkındığınızda, kendi başınıza elde edeceğiniz büyümeden çok daha fazlasını sağlayabilirsiniz. Bu da Türkiye’yi doğal bir bölgesel lider konumuna getirecektir.”