Deutsche Bank’ın bağlı kuruluşu Deutsche Bank Securities, şüpheli işlem bildirimlerini (SAR) zamanında iletmediği gerekçesiyle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 4 milyon dolar para cezası ödeyecek.
5 yıl süren uyumluluk ihlali
SEC, Deutsche Bank Securities’in 2019 Nisan ile 2024 Mart arasında yaklaşık beş yıl boyunca şüpheli işlem bildirimlerini gecikmeli olarak ilettiğini tespit etti. Bu ihlaller kapsamında firmanın kolluk kuvvetleri ve düzenleyici kurumların taleplerine zamanında yanıt veremediği ortaya çıktı.
Öne çıkan bir örnekte; 68 şüpheli işlemi içeren yaklaşık 2 milyar dolarlık bir SAR, düzenleyici bir ajansın talebinden ancak iki yıl sonra tamamlandı. SEC Direktör Yardımcısı Sheldon Pollock, bu tür gecikmelerin şüpheli işlem bildirimlerinin değerini düşürdüğünü belirterek: “En iyi bilgiler bile zamanında paylaşılmadığında kolluk kuvvetleri için sınırlı bir yarar sağlar.” dedi.
SEC, Deutsche Bank Securities’in bu ihlallerle Menkul Kıymetler Borsası Yasası’nın 17(a) Bölümü ve 17a-8 Kuralı’nı ihlal ettiğini belirtti. Firma bulguları kabul ya da reddetmese de SEC’in ihtarına uyarak cezayı ödemeyi kabul etti. Ayrıca şirketin cezadan önce düzeltici adımlar attığı vurgulandı.
Kripto düzenlemelerine eleştiriler ve Trump’ın reform sözü
SEC, Deutsche Bank Securities kararında olduğu gibi düzenlemeleri sıkılaştırmaya devam ederken kripto sektörü içindeki bazı çevrelerden yoğun eleştirilere maruz kalıyor. Özellikle görevini yakında devredecek olan Başkan Gary Gensler döneminde alınan kararlar, sektörde rahatsızlık yaratıyor.
NFT projesi CyberKongz’a bir Wells bildirimi gönderen SEC, projeyi menkul kıymet yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı. CyberKongz, sosyal medyada yaptığı açıklamada SEC’in blok zinciri teknolojilerini anlamadığını ve haksız suçlamalarda bulunduğunu iddia etti.
Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte daha net düzenlemeler sözü veren yeni yönetim, kripto topluluğunda umut yarattı. Trump’ın vaat ettiği reformlar, sektörün yeniliklerini sınırlayan belirsiz düzenlemelerin ortadan kalkmasını hedefliyor.