Üçüncü yılını Kasım ayında kutlayan CoinTR, 2024 yılı boyunca Türkiye ve dünyada kripto ekosistemine damga vuran gelişmeleri “CoinTR ile Retrospektif—2024 Yılında Kripto” başlıklı kapsamlı bir raporla derledi. Kripto para piyasalarının makroekonomik, teknolojik, hukuki ve sosyal boyutlarını ele alan 20 sayfalık rapor, sektör profesyonelleri ve meraklıları için önemli bir kaynak sunuyor.
2024 dönüm noktaları
CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede 2024 yılını kripto ekosistemi için büyük bir değer yaratma yılı olarak tanımlayarak, bu çalışmanın ekosisteme ışık tutacağına inandıklarını ifade etti. CoinTR Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Ercan Gül’ün açılış notuyla başlayan raporda, kripto dünyasında öne çıkan sekiz başlık ele alındı: Makro Bakış, Piyasa, Benimseme, Hukuk ve Uyum, Seçim 2024, Teknoloji ve İş, Temalar ve 2025’i Anlamak.
Makroekonomik gelişmelerin etkisi
2024’te yaşanan makroekonomik dalgalanmalar, jeopolitik gerilimler, ABD seçimleri ve yapay zekanın yükselişi, kripto piyasalarının dinamiklerini belirleyen ana faktörler oldu. Rapor, özellikle ABD’deki faiz indirimlerinin ve Bitcoin spot ETF onaylarının piyasalara nasıl yön verdiğini detaylı bir şekilde ele alıyor. CoinTR CEO’su Eşelioğlu, Bitcoin’in yıl içinde rekor seviyelere ulaştığını, ancak jeopolitik gelişmeler ve regülasyonların zaman zaman kripto piyasalarını zorladığını vurguladı.
Kripto benimsemede rekorlar
Raporda 2024 yılının dijital varlıkların benimsenmesinde önemli bir eşik olduğu ifade ediliyor. Bitcoin ağı 1 milyar işlem barajını geçerken aylık aktif kripto adresleri 220 milyona ulaştı. Solana ağında 109 milyar dolarlık DEX işlem hacmi görülürken Bitcoin dünyanın en değerli yedinci varlığı olarak altını geride bıraktı.
Ali Eşelioğlu, Fortune 500 şirketlerinin %56’sının blok zinciri projelerine yatırım yaptığı bir yıl olarak 2024’ün Türkiye’nin de bölgesinde lider konumunu pekiştirdiğini belirtti. Ekim 2024’te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi raporunda Türkiye’nin, blok zinciri ve dijital varlıklar alanında en çok sayıda girişime ev sahipliği yapan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekildi.
2025 ve ötesi
CoinTR raporu, 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla regülasyonların kripto dünyasındaki etkilerinin daha da belirginleşeceğini öngörüyor. Türkiye’nin dijital varlıkları düzenleyen ülkeler arasında çevikliğiyle öne çıktığını ifade eden Eşelioğlu, Avrupa’nın MiCA yasası ve ABD’nin yaklaşımının sektöre yön vereceğini söyledi.
Blok zincirinin yapay zeka, büyük veri ve makine öğrenimi gibi teknolojilerle kesişim alanlarının artacağını belirten Eşelioğlu, Bitcoin’in ise giderek ana akım bir değer saklama aracı haline geleceğini vurguladı.
“CoinTR ile Retrospektif—2024 Yılında Kripto” raporu, ekosistemin tüm paydaşları için değerli bir kaynak olarak CoinTR’nin internet sitesinden erişilebilir durumda.
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.