Binance ve Kraken, hızla büyüyen stablecoin girişimi Usual için gerçekleştirilen 10 milyon dolarlık Seri A finansman turuna liderlik etti.
USD0: Şeffaf ve yatırımcı odaklı bir stablecoin
Usual’ın kurucusu Pierre Person, Fransa’nın kripto varlık düzenlemelerinin öncüsü olarak bilinen bir politikacı ve eski Parlamento üyesi olarak biliniyor. 2024 yılının başında piyasaya sürülen Usual’ın stablecoin’i USD0, bire bir (1:1) oranında gerçek varlıklarla (başlıca ABD Hazine bonolarıyla) destekleniyor ve tamamen yasalara uygun bir şekilde çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta 1 milyar dolarlık piyasa değeri kaydeden USD0, Salı gününün (24 Aralık 2024) erken saatlerinde 1.47 milyar dolar ulaştı. Şu anda piyasa değeriyle yedinci en büyük stablecoin ve işlem hacmi açısından altıncı sırada yer alıyor.
USUAL token’ı tarafından yönetilen protokol, rezerv varlıklarından elde edilen gerçek getirileri yatırımcılara dağıtarak stablecoin sektöründe bir yenilik sunuyor. En büyük stablecoin’ler olan USDT ve USDC gelirleri ihraççı şirketlere (Tether ve Circle) aktarılıyor, tam da bu noktada USD0 öne çıkıyor.
Yatırım turu detayları ve destekçiler
Binance ve Kraken’in girişim sermayesi kolları tarafından desteklenen bu finansman turuna Sentetik dolar platformu Ethena, Reel varlık uzmanı Ondo, Cobie takma adıyla tanınan Jordan Fish’in kurduğu merkeziyetsiz fonlama platformu Echo ve Onchain stablecoin altyapısı sunan ve Usual’ın rezerv varlıklarını genişletmesine yardımcı olan şirket M^0 da katıldı. Bu yatırım ile Usual, stablecoin sektöründe daha fazla yenilik yapmayı ve büyüme hızını artırmayı hedefliyor.
USD0: Stablecoin sektöründe bir dönüm noktası mı?
Usual CEO’su Pierre Person, mevcut stablecoin modellerinin şeffaflık ve adil değer dağıtımı konularında eksik kaldığını belirtti: “Mevcut stablecoin modelleri, kârlarını özelleştirip zararlarını toplumsallaştırarak Web3’ün temel prensiplerine ters düşüyor.”
Protokol ayrıca kullanıcıların USD0 token’larını dört yıla kadar stake ederek USUAL token’ı kazanmasına olanak tanıyor. USD0++, kısa vadeli Hazine bonolarına benzer şekilde protokolün gelecekteki gelirlerine erişim hakkı sunuyor.