Belarus hükümeti, kripto madenciliği şirketlerini ülkeye çekmek için teşvikli tarifeler sunduğunu ve sektörden yoğun ilgi gördüğünü açıkladı. Ülkenin Enerji Bakan Yardımcısı Denis Moroz, Belarus hükümetinin kripto madenciliği yatırımcılarıyla aktif görüşmeler yaptığını ve yeni projelerin yakın zamanda hayata geçmesini beklediğini belirtti.
Kripto madenciliğinin yeni gözdesi Belarus mu?
Moroz, kripto madenciliğinin Belarus’ta giderek büyüyen bir sektör haline geldiğini ve şu anki madencilik faaliyetlerinin toplam elektrik tüketiminin 120 MW’a ulaştığını belirtti. “Kripto madenciliği gelecek vadeden bir sektör ve Belarus’ta yeni bir hayat buldu.” diyen Moroz, hükümetin yalnızca uzun vadeli iş birliği hedefleyen şirketlerle çalışmayı tercih ettiğinin altını çizdi.
Madencilik şirketlerinin Belarus’un enerji altyapısını geliştirmeye katkı sağlaması bekleyen Moroz, “Gelen talepler oldukça fazla, yakında yeni projelerin hayata geçtiğini göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Belarus, enerji altyapısını güçlendirme hedefi doğrultusunda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. 2021’de Belarus Nükleer Santrali’nin ilk ünitesini, Kasım 2023’te ise ikinci ünitesini devreye aldı. Toplam 2400 MW kapasiteye ulaşan santraller, kripto madenciliği sektörüne özel tarifeler sunulmasını mümkün kılıyor.
Yeni tarifelerin elektrik tüketim miktarına göre belirleneceğini ifade eden Moroz, yüksek tüketim yapan madencilik şirketlerine daha düşük maliyetler sağlanacağını söyledi. Bu düzenlemelerin Belarus’un, enerji altyapısına katkı sağlayacak şirketleri cezbetmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.
Rusya’dan Belarus’a madenci akını
Belarus, Rusya’nın kış aylarında kripto madenciliğine uyguladığı geçici yasaklar nedeniyle etkilenen büyük şirketler için önemli bir alternatif olma potansiyeli taşıyor. Sibirya’da artan kış aylarındaki elektrik talebi, enerji şebekelerinde baskı yaratırken Rus yetkililer, 2031 yılına kadar kış aylarında bazı bölgelerde madenciliği sınırlandırmayı planlıyor.
Bu bağlamda, Rusya’nın en büyük madencilik şirketlerinden biri olan BitRiver, BRICS ülkelerinde (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) madencilik merkezleri kurmak amacıyla Rus hükümetiyle iş birliği planlarını duyurmuştu. Kasım ayında Belarus’un BRICS “partner ülke” statüsünü kazanması, Belarus’un başkenti Minsk’in bu tür işbirliklerinde kilit bir rol üstlenmesini hızlandırabilir.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko da ülkenin BRICS üyeliğini güçlendirme hedefini vurgulayarak bu sürecin ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti.