1- Bitcoin ve Ethereum ETF akışları
Bu haftayı hem Bitcoin ETF’leri hem de Ethereum ETF’leri negatif akışla kapattı. Bitcoin ETF’lerinde 712,4 milyon dolarlık çıkış olurken, Ethereum ETF’lerinde -82,5 milyon dolarlık çıkış gözlemlendi.
2- Trump’ın tarifeleri, borsa ve kripto piyasalarını düşürdü
ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel ticaret politikalarında ani ve sert değişikliklere gitmesi, hem geleneksel finans piyasalarında hem de kripto para piyasalarında büyük dalgalanmalara yol açtı. Trump yönetiminin 2 Nisan’da duyurduğu, tüm ithalata %10’luk genel bir tarife ve belirli ülkelere daha yüksek oranlarda ek tarifeler getiren planı küresel ekonomide endişe yarattı. Bu gelişmelerin ardından Bitcoin (BTC) %8’den fazla düşerek 74.500 dolara geriledi.
3- Trump yönetimi CFPB’yi kripto denetiminden çekiyor
Tüketici Finansal Koruma Bürosu’nun (CFPB) kripto para düzenlemelerindeki rolünün azalması bekleniyor. Troutman Pepper Locke hukuk firmasından avukat Ethan Ostroff’a göre, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi diğer federal kurumlar ve eyalet düzeyindeki düzenleyiciler kripto politikalarında daha etkin hale geliyor.
4- Cboe BZX, SUI ETF’ini listelemek için başvuruda bulundu
Cboe BZX Borsası, Sui Network’ün yerel tokeni SUI’yi içeren bir borsa yatırım fonunun (ETF) listelenmesi için ABD’li düzenleyicilere başvuruda bulundu. Dün yapılan bu başvuru, borsanın fonun hisselerini listelemeden önce ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) onayını almasını gerektiriyor.
5- Binance’de delist edilecek 14 altcoinde sert düşüş
Binance, 16 Nisan’da 14 altcoinin tüm spot işlem çiftlerinde alım satımı durduracağını açıkladı. Hem topluluk oylaması sonuçları hem de borsanın standart inceleme sürecinin ardından delist edilecek tokenlar: BADGER, BAL, BETA, CREAM, CTXC, ELF, FIRO, HARD, NULS, PROS, SNT, TROY, UFT ve VIDT. Binance’in açıklamasına göre bu karar geliştirme faaliyetlerinin seviyesi, işlem hacmi, likidite ve proje sağlığı gibi çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak alındı.
6- İngiltere, 2026’ya kadar kripto düzenlemelerini getiriyor
Birleşik Krallık’ın Finansal Davranış Otoritesi (FCA), 2026 yılına kadar kripto varlıklar için kapsamlı bir düzenleyici rejim oluşturmayı hedefliyor. Bu yeni rejim, stablecoin ihraçları, ödeme hizmetleri, kredi verme, borsalar ve daha fazlasını kapsayacak şekilde geniş bir yelpazeyi düzenlemeyi amaçlıyor.
7- Rusya’dan kripto madencilere vergi rehberi
Rusya Federal Vergi Servisi (FTS), kripto madencilerinin vergilendirme süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir dijital vergi hesaplama aracı geliştirdi. Devlet destekli haber ajansı TASS’ın aktardığına göre araç 1 Ocak – 31 Mart 2025 tarihleri arasındaki dijital varlık işlemleri için borsalardan alınan açık piyasa verilerini baz alarak gelir hesaplamaya yardımcı olacak.
8- Dubai’den gayrimenkul tokenizasyonunu adımı
Dubai Emlak Departmanı (DLD) ve Dubai Sanal Varlıklar Düzenleme Kurumu (VARA), gayrimenkul kayıtlarını tokenizasyon yoluyla dijitalleştirmek ve emlak işlemlerinde kripto para kullanımına yönelik düzenlemeleri geliştirmek amacıyla bir iş birliği anlaşması imzaladı.
9- Ark Invest düşüş sırasında 13,4 milyon dolarlık Coinbase hissesi satın aldı
Cathie Wood’un yönettiği yatırım şirketi Ark Invest, Coinbase (COIN) hisselerinde son düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirdi. Şirket, piyasalarda yaşanan sert dalgalanmaya rağmen üç farklı ETF aracılığıyla toplam 13,4 milyon dolar değerinde Coinbase hissesi satın aldı. Ayrıca Amazon (AMZN) hisselerinden de 54.120 adet alarak bu pozisyona 9 milyon dolar yatırdı.
10- Binance’den Worldpay ile iş birliği
Kripto para borsası Binance, küresel ödeme teknolojisi şirketi Worldpay ile stratejik bir ortaklık kurarak, kullanıcıların Apple Pay ve Google Pay üzerinden kripto para satın almasına olanak tanıyan yeni bir entegrasyon başlattı.