Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink, teknoloji tarihinin en iddialı adımlarından birini daha atıyor. Şirket, düşünceyle bilgisayar kontrolü sağlayan implantını test etmek için dünya çapında gönüllüler arıyor.
Neuralink, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, ellerini ve ayaklarını kullanamayan bireyleri klinik denemeye katılmaya davet etti. Şirketin yürüttüğü bu deney, omurilik zedelenmesi ya da ALS gibi hastalıklar nedeniyle kuadripleji yaşayan kişilere yönelik.
Şu ana kadar üç hastaya Neuralink çipi yerleştirildiği açıklayan Neuralink, bu kişilerin sinirsel aktiviteyi izleyen ve bilgisayar kontrolünü sağlayan minik bir implantla test sürecinde yer aldığını belirtti.
Elon Musk ise Neuralink’in yalnızca bilgisayar kontrolünü mümkün kılmakla kalmayıp, uzun vadede insanlara “süper güçler kazandırmayı” hedeflediğini söylüyor.
İlk hasta: “Yan etki yaşamadım, hayatım değişti”
Neuralink’in ilk gönüllüsü Noland Arbaugh, 28 Mart’ta yaptığı paylaşımda bir yıldır hiçbir fiziksel ya da psikolojik yan etki yaşamadığını söyledi. Arbaugh, çip sayesinde internette gezinme, satranç oynama ve araştırma yapma gibi günlük aktiviteleri sadece düşünerek gerçekleştirebiliyor.
Şu an beyin çipini günde 10 saatten fazla kullandığını belirten Arbaugh, şirketin araştırmacılarının çip aracılığıyla tekerlekli sandalye kontrolü üzerinde çalıştığını da aktardı.
Arbaugh, Neuralink sayesinde seyahat ederek konuşmalar yaptığını, yazı yazdığını ve iletişim kurabildiğini belirterek, “Bu teknoloji bana umut ve amaç verdi. Çok yakında onlarca, yüzlerce, hatta binlerce kişide bu implant olacak.” dedi.