Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), MiCA düzenlemelerine uymayan stablecoinlerin statüsü hakkında yeni açıklamalarda bulunarak, bu varlıkların sınıflandırılması ve kullanımı konusundaki belirsizliğe açıklık getirdi.
Binance, 3 Mart’ta Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki (EEA) kullanıcılar için MiCA ile uyumlu olmayan dokuz stablecoini delist edeceğini duyurdu. Ancak borsa, 31 Mart’taki delist işlemi sonrasında da MiCA uyumlu olmayan stablecoinler için para yatırma ve çekme işlemlerini desteklemeye devam edeceğini belirtti.
MiCA uyumluluğunu denetleyen önemli bir düzenleyici kurum olan ESMA, MiCA düzenlemelerine uymayan stablecoinler için saklama ve transfer hizmetleri sağlamanın, Avrupa’daki yeni kripto para yasalarını ihlal etmediğini açıkladı.
ESMA, MiCA uyumlu olmayan stablecoinlerin para yatırma ve çekme işlemlerinin yasaklanmadığını kabul etmekle birlikte, Avrupa’daki kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (CASP’ler) bu tür varlıkların edinimini kolaylaştıran hizmetleri kısıtlamaya öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.
ESMA, ocak ayındaki kılavuzuna atıfta bulunarak, CASP’lerin yatırımcıların pozisyonlarını kapatmalarına olanak sağlamak amacıyla 31 Mart’a kadar yalnızca çekim işlemlerini sürdürebileceğini yineledi.
MiCA Kripto İttifakı Teknik Komitesi üyesi Juan Ignacio Ibañez, MiCA’nın yol açtığı USDT delist işlemlerinin birçok tartışmaya konu olduğunu daha önce dile getirmişti.
MiCA’nın MiCA uyumlu olmayan stablecoinler üzerindeki etkisine ilişkin yaşanan belirsizlik, Avrupa’nın yeni kripto düzenlemeleriyle ilgili tek tartışmalı konu değil. Sektör uzmanları, MiCA’nın tokenize edilmiş gerçek dünya varlıkları, kripto para staking’i gibi önemli sektörleri kapsamaması nedeniyle ortaya çıkan uyumluluk sorunlarına daha önce dikkat çekmişti.