Bitwise CIO’su Matt Hougan, MicroStrategy gibi kurumsal şirketlerin Bitcoin satın almasının neden “gözden kaçan bir mega trend” olduğunu yatırımcılarına gönderdiği bir bültende açıkladı.
Hougan gönderdiği bültende, “Bu gözden kaçırılandan çok daha büyük bir trend. Aslında, bunun iyi niyetli bir mega trend olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki 12-18 ay içinde yüzlerce şirketin hazineleri için Bitcoin satın aldığını göreceğiz ve bu alımlar tüm Bitcoin piyasasını önemli ölçüde yükseltecek.” ifadelerine yer verdi.
MicroStrategy Bitcoin’in toplam 21 milyon arzının yaklaşık %2,1’ini elinde tutuyor
Microstrategy, dün açıklanan 2.530 BTC’lik satın alma işlemiyle birlikte 2020’de Bitcoin satın alma planına başlamasından bu yana 43 milyar doların üzerinde bir değere ulaştı. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, MicroStrategy Bitcoin’in toplam 21 milyon arzının yaklaşık %2,1’ini elinde tutuyor.
MicroStrategy ve kurucu ortağı Michael Saylor’ın kurumsal Bitcoin hazine modeli medyada yer almaya yabancı olmasa da Hougan, şirketin yaptıklarının hala yeterince ilgi görmediğini ve konuştuğu çoğu yatırımcının bunu bir kerelik olarak gördüğünü öne sürdü.
Hougan, durum böyle olsa bile MicroStrategy’nin insanların düşündüğünden daha büyük olduğunu söyledi. MicroStrategy şu anda küresel piyasa değerine göre 220. sırada yer alsa da yalnızca 2024 yılında yaklaşık 257.000 BTC satın aldı ve bu
yıl boyunca çıkarılan toplam 218.829 BTC’den daha fazla.
Hougan, “Chipotle büyüklüğünde bir şirket 2024 yılında tüm yeni Bitcoin arzının %100’ünden fazlasını satın aldı” diyerek MicroStrategy’nin Bitcoin satın alımları için devam eden 42 milyar dolarlık sermaye artırımı planının yaklaşık 2,6 yıllık yeni arz değerine eşdeğer olduğunu vurguladı.
Hougan, MicroStrategy’nin tek olmadığını, şu anda 70 kamu şirketinin benzer Bitcoin kurumsal hazine modellerine giriştiğini ve bunların bireysel yatırımcılarla benzer nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Hougan, bazıları hisse senedi fiyatlarını yükselteceğini umuyor, bazıları doların değer kaybetmesinden endişe ediyor ve bazıları da “Bitcoin kabilesinin” bir parçası olmak istiyor, ancak talep yörüngesinin açık olduğunu söyledi.
Coinbase ve MARA gibi tanınmış kamu kripto şirketlerinin yanı sıra Block, Tesla, Semlar Scientific ve Mercado Libre gibi diğer firmalar toplam 141.302 BTC’ye sahip; bunun yanı sıra Bitcoin Treasuries’e göre SpaceX ve Block.one dahil olmak üzere özel şirketler en az 368.043 BTC’ye sahip. Bitwise, spot Bitcoin borsa yatırım fonu aracılığıyla müşterilerinin varlıklarını yönetmenin yanı sıra bilançosunda da Bitcoin’e sahip.
“Gerçekten büyük şirketler MicroStrategy’nin kitabından bir sayfa almaya başlarsa ne olur?” Hougan şöyle dedi. “Şu anda bilançosuna Bitcoin eklemek için bir hissedar önerisini değerlendiren Meta, MicroStrategy’nin 20 katı büyüklüğünde.”
Kurumsal Bitcoin sahiplerinin sayısı “patlamaya hazır”
Hougan, kurumsal Bitcoin sahiplerinin sayısının, Washington’un ABD seçimleri sonrası en yüksek seviyelerde kriptoyu kucaklamasıyla önemli ölçüde azalan itibar riski nedeniyle “patlamaya hazır” olduğunu söyledi ve bu, yalnızca Bitcoin satın alan şirket sayısını ikiye katlayabilecek bir faktör.
Hougan ayrıca, Aralık ayında Finansal Muhasebe Standartları Kurulu’nun ASU 2023-08 adlı yeni bir kuralı uygulamaya koyduğunu ve Bitcoin’in GAAP kapsamında nasıl muhasebeleştirildiğini belirtti. Daha önce, Bitcoin değer düşüklüğü testine tabi bir “maddi olmayan varlık” olarak değerlendiriliyordu, yani şirketler fiyat düştüğünde değerini düşürmek zorundaydı, ancak fiyat yükseldiğinde bunu yukarı doğru ayarlayamıyorlardı. Yeni kurala göre şirketler artık Bitcoin’i piyasaya sürebilecek ve fiyatı artarsa kâr kaydedebilecek.
“Eğer 70 şirket, muhasebe açısından bakıldığında, kelimenin tam anlamıyla sadece düşebilecekken Bitcoin’i bilançolarına eklemeye istekliyse şimdi kaç tanesinin bilançolarına ekleyeceğini hayal edin.” diye notuna devam etti. “İki yüz mü? Beş yüz mü? Bin mi?”
Hougan, “MicroStrategy, kurumsal Bitcoin pazarının %50’sinden daha azını oluşturuyor.” diye ekledi. “Eninde sonunda bunun küçük bir kısmı olacağından düşünüyorum.”